Tips när du ska färga kläder hemma

Tips när du ska färga kläder hemma

Det första du behöver veta är om kläderna du vill färga är passande för ändamålet! Alla tyger är inte lika när det gäller färgande. Det första, och torde vara uppenbara, är att du måste se efter om kläderna du vill färga är vattenavstötande. Om det är det så kommer färgen inte att fastna heller. Du kan lätt testa detta genom att hälla vatten på kläderna och se om det rinner av eller sjunker in.

Om kläderna passerar vattentestet så är det ändå inte klart om det passar sig att färga, men du kan gissa detta beroende på vilket material kläderna är i. Bomull är utmärkt att färga, och även siden och ull är lätta att färga. Däremot så är vissa syntetmaterial väldigt svåra att färga, särskilt polyester och acetat, dessa bör du undvika att försöka färga. Nylon och rayon är syntetiska tyg men går ändå att färga.

Hur färgar du bäst?

Nu är det dags att sätta igång och bestämma vilken färg du vill använda! För att få en stark orange färg kan du använda gurkmeja, men även lök ger en svagare gul ton. Kaffe och rödbeta är känt för att ge en vacker brun ton med subtila röda nyanser. Blåbär ger en stark blå-lila färg som sitter i, och du kan även få till en rosa nyans med körsbär och jordgubbar.

Tips när du ska färga kläder hemma

En vanlig metod för att färga kläderna hemma är med tvättmaskinen. För att använda tvättmaskinsmetoden behöver du blötlägga kläderna och lägga dem i maskinen. Ta det du vill färga med och dela upp det i så små bitar som möjligt, pulver är bäst, och spä ut det i hett vatten. Om du färgar bomull eller linne bland en del salt i fyra delar vatten i en separat skål, och för silke och nylon två delar vinäger.

När du gjort din blandning häller du den i din tvättmaskin i samma öppning som för tvättmedel, flytande naturligtvis, och häller i en tesked diskmedel. Sedan häller du med din lösning av salt eller vinäger, beroende på vilket tyg du använder, och häll sedan rikligt med hett vatten genom tvättmedels hålet för att se till att allt kommer in i tvättmaskinen. Ställ sedan in maskinen på en halv timme på högsta värme, och jobbet är klart!

Back to top