5 kända textildesigners

5 kända textildesigners

Många av de tyger och textilier som omger oss är inte något vi tänker något närmre på. De är oftast köpta på IKEA eller Åhléns och är valda därför att de passar vår stil och livsstil. Bakom många mönster och designs ligger dock ett gediget arbete, ofta av konstnärer och formskapare. Många av dem har också varit verksamma som konstnärer. Vi har listat några av de textildesigners som gjort ett viktigt avtryck i inredningsvärlden.

Vanessa Bell var syster till Virginia Wolf men det är kanske inte släktskapet hon är mest känd för utan för sina textilskapelser. Hon verkade under tidiga 1900-talet och började med målningar som ansågs ganska konventionella men också färgstarka och levande i sitt uttryck. När hon sedan gick över till formgivning och design var ofta mönstren på tygen formstarka och färgglada. Under tiden var hon verksam i ett kollektiv som hette Omega Workshops.

5 kända textildesigners

Lucienne Day ville designa för den breda massan

Lucienne Day slog igenom på 50-talet. Hon var väldigt inspirerad av the ”Atomic Age” och studerade teknologi och botanik som hon kunde integrera i sina designs. Hon var övertygad om att design och inredning kunde lösa många av folks problem. Day hade inget behov av att vara en svåråtkomlig konstnär utan ville producera för den stora massan. Det ligger väl i linje med idén om folkhemmet som bildades på 50-talet.

Till det mer moderna gardet hör Celia Birtwell som har gjort designs för allt från Topshop till Valentino. I början av sin karriär på 60-talet var hon både perukmakare och kostymör, men hittade en bra affärspartner i sin man. De fick sedan uppdraget att stajla Mick och Bianca Jagger. Hennes stil är mycket karaktärsfull och består av många blommiga och mönstrade prints, något vi ofta förknippar med 70-talets flower power era.

Slutligen måste vi så klart nämna vår nordiska granne, nämligen skaparna av legendariska Marimekko. Det är en stil som aldrig blir gammal och samtidigt den är mycket unik och uttrycksfull. Få vet dock namnet på personerna bakom, nämligen Vuokko Nurmesniemi och Maija Isola. Det vi främst förknippar med Marimekko är de stora blomstermönstren som man finner i många svenska hem. De flesta textildesigners har varit villig att utmana konventionerna och hämta influenser från oväntade håll.

Back to top