Klassiska modehus och designers är lika moderna idag

Klassiska modehus och designers är lika moderna idag

Så snart en filmstjärna kliver upp på röda mattan vill alla veta vilket modehus de representerar. Chanel, Karl Lagerfeld, Dior, Yves Saint-Laurent, Gucci och Tom Ford är några av de största namnen. Många designers byggde sin modekarriär inom något av andra berömda modehusen. Karl Lagerfeldt var till exempel chefsdesigner på Chanel, Yves Saint-Laurent började sin karriär på Dior och Tom Ford på Gucci. Karl Lagerfeldt gjorde sig framför allt känd för sina svartvita kollektioner.

Christian Dior är grundaren av det franska märket Dior och har i sin design lyft fram den feminina kvinnan. Redan 1947 skapade han ”the new look” som bestod av en silhuett med smala axlar och midja till en vid lång kjol. Dior har sedan dess varit en av världens största modeföretag. Efter Christians Dior död tog designern Yves Saint-Laurent över som chefsdesigner. Han grundade senare ett eget modehus som nådde samma stora framgång som Dior.

Yves Saint-Laurent började sin modekarriär på Dior

Fransmannen Yves Saint-Laurent anses än idag vara en av världens hetaste modedesigners med ett mode i stark kontrast till Dior. Modet lyfter fram den moderna kvinnan och hennes nya roll i samhället och på arbetsmarknaden samt hennes rätt till sin egen sexualitet. Han skapade klassiska plagg för både män och kvinnor som safarijackan, byxdressen, skepparkavajen, capen, skinnjackan och smoking. Dessutom låg han också bakom den A-formade klänningen som lanserades på 60-talet.

Klassiska modehus och designers är lika moderna idagEfter Yves Saint-Laurents död övertogs modehuset av Gucci-koncernen som är idag ett av modevärldens största imperium. Tack vare den amerikanske chefsdesignern Tom Ford fick Gucci det stora lyftet i modern tid. Under hans ledarskap på 1990-talet blev Gucci glamoröst och sexigt, med bland annat satinskjortor och sammetsbyxor för kvinnor. Idag har Gucci återgått till många av sina klassiska kännetecken, till exempel deras logga som i tyger mixas med färgstarka detaljer.

Tom Ford var även chefsdesigner på Yves Saint-Laurent innan han skapade sitt eget modemärke som framför allt är känt för sina solglasögon och manliga kollektioner i svart. Ett modehus i stark kontrast till Tom Fords sofistikerade stil är italienska Dolce & Gabbana. Modemärket har drag av den italienska renässansen, men även den romantiska eran och futuristisk surrealism. Det står även i stark kontrast står mot franska Chanel, som kanske det mest klassiska modehuset av dem alla.

Back to top