En passion för mode

En passion för mode

Utan tvekan är det viktigaste för att lyckas som modedesigner att ha en riktig passion för mode, men detta handlar om mer än att bara tycka om shopping eller hur kläder ser ut. För att skapa mode som engagerar krävs att en modedesigner förstår sig på de senaste trenderna, och kan utveckla dem. När en ny kollektion lanseras är det du som ser den röda tråden bakom idén, och inspireras till kreativitet.

En passion för modeDu behöver ha ett öga för mode som är tidlöst, det vill säga som alltid ser stilfullt ut och inte är beroende av kortvariga trender. Detta är grunden du använder när du utvärderar nya kläder, och när du sedan börjar designa dina egna. Men trender som kommer och går är vad som håller modevärlden i rörelse, så du måste också kunna se vad som är populärt just nu, och gissa på hur trenderna utvecklas framåt.

Att skapa nytt mode

Det finns många kunskaper du behöver besitta innan du kan sätta igång med modedesign. Ett nytt plagg börjar ofta med en skiss, och för att lyckas med detta måste du kunna rita någorlunda bra. Det krävs inte att du är en professionell illustratör, men det är viktigt att du kan anteckna dina idéer på ett visuellt sätt, där det tydligt framgår vad du vill åstadkomma. Designers övar ofta genom att fylla skissblock med teckningar av klädmodeller.

En passion för mode

När din design är skissad behöver du börja sy en prototyp, ett exempel på designen i riktigt tyg. Till en början kan du använda billigt tyg för att se till att formen blir rätt, men här krävs att du vet något om hur du syr kläder. Du kan antingen utgå från din skiss och rita ut formerna på papper om du vet hur, eller hänga tyg över en modell och sedan nåla fast det i rätt form.

När du ser att ditt tyg har en form som liknar din skiss behöver du plocka fram den sista nöndvändiga förmågan, vilket är att faktiskt sy en slutlig version av de tänkta kläderna. Nu måste du kunna överföra din prototyp till det slutliga tyget, och kunna sy ihop allt snyggt och detaljerat. En modedesigner behöver ofta kunna sy både för hand och med maskin, och ha kunskap om hur olika tyger beter sig.

Back to top